Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect

Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect

Redactor Andreea Baluteanu

Ai acumulat în greutate de sărbători și vrei să dai jos excesul de grăsime într-un mod sănătos, fără să tulburi echilibrul digestiv și intestinal? Îți dorești să te bucuri de gust și savoare și în același timp să îți hrănești corpul cu nutrienții necesari? Urăști dietele restrictive? Atunci ai ajuns în locul potrivit, căci cura cu tărâțe de psyllium poate fi răspunsul la toate dilemele tale.

Îți spunem mai jos tot ce trebuie să știi despre ea: ce presupune, cum să o ții corect și mai ales care sunt cele mai bune rețete care să îți garanteze că o să rămâi fidelă noului tău plan alimentar!

Ce sunt semințele de psyllium?

Dorești să slăbești și să tratezi, în același timp, constipația, balonarea, diareea și alte probleme digestive? Pare a fi un tablou ideal cu multiple și fanteziste beneficii, dar nu este cazul, căci intră în scenă cura cu tărâțe de psyllium.

Primul „stop” în această cursă? Planta însăși. Originară din Asia, mai specific crescând în India, Bangladesh sau Pakistan, psyllium este denumirea unei specii din grupul mai extins al Plantago Ovata. De la sine, planta nu are valori nutritive excepționale, și de aceea vom trece automat la următorul pas.

Intră acum în scenă semințele de psyllium. Acestea se remarcă prin faptul că includ 70% fibră solubilă vâscoasă și 30% fibră insolubilă, acest nivel ridicat de vâscozitate fiind cel care îi asigură utilitatea în cure și în remediile pentru sistemul digestiv „supărat”. Practic, sâmburii se îmbibă ușor cu apa, formând o materie asemănătoare gelatinei, un gel alunecos din care se extrag mai târziu tărâțele.

Un alt motiv pentru care curele cu tărâțe de psyllium sunt tot mai arborate în societatea modernă este că fibrele lor fermentează greu. Prin urmare, nu vor cauza balonare, crampe sau disconfort stomacal.

Psyllium prezintă de asemenea avantajul diversității în consum, fiind prezent în forme multiple, de la tărâțe la semințe, tegumente, suplimente alimentare, mixuri cu alte surse de fibre sau chiar în iaurturi, müsli sau alte produse alimentare în care producătorii au adăugat această tărâță valoroasă.

Beneficiile curei cu tărâțe de psyllium

Dorești să slăbești sau să detoxifici organismul? Tot la psyllium vei ajunge!

Înainte de a descoperi cum anume te ajută această dietă, să vedem cum acționează substanța în organism. Am văzut mai sus că nu deține proprietăți nutriționale extraordinare, dar ceea ce ajută sunt fibrele solubile (și nu într-o cantitate neglijabilă, deține de 8 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul). În momentul în care sunt asimilate în organism, încetinesc digestia, înlesnind absorbția nutrienților ingerați pe măsură ce trec prin intestine și crescând consistența și volumul scaunelor intestinale, astfel reducând simptomele constipației.

Totodată, fibrele solubile sunt utile și în tratarea altor probleme de sănătate, precum sindromul colonului iritabil, diabetul sau nivelurile ridicate de colesterol.

Să analizăm mai jos rațiunile specifice pentru care o cură cu tărâțe de psyllium va funcționa și în cazul tău!

Crește senzația de sațietate. Nu o să te mai simți atât de chinuită de foame, pentru că fibrele solubile încetinesc digestia, astfel că tranzitul intestinal e înlesnit. Organismul extrage mai ușor nutrienții din alimentele deja consumate, și așa se produce mai repede acel punct culminant în care te simți sătul/ă.

Îmbunătățește homeostaza glucozei. Definită drept procesul prin care un organism se menține în constantele mediului său intern, homeostaza glucozei este ameliorată de conținutul ridicat de fibre solubile al tărâțelor de psyllium. De aici rezultă un metabolism mai eficace și o toleranță mai crescută la glucoză, de unde pierderea kilogramelor în plus.

Scade numărul de glucide din sânge. O cură cu tărâțe de psyllium e minunată și pentru că reduce numărul de glucide din sânge, îmbunătățind tranzitul intestinal și garantând astfel că nivelurile acestei substanțe zaharoase nu cresc brusc, conturând acele oscilații ce perturbau întreg organismul. Totodată, este diminuat colesterolul rău, un alt motiv pentru care cruciada ta de scădere în greutate poate avea succes.

Alte beneficii ale curei cu tărâțe de psyllium? Ne știi, nu ne place să ne concentrăm numai pe pierderea superficială a kilogramelor în plus. Motivul pentru care dietele cu această fibră sunt atât de populare e că vor aduce și beneficii adiacente, precum: reduc constipația, scad nivelul de colesterol „rău” LDL, diminuează frecvența și intensitatea simptomelor sindromului de colon iritabil și îmbunătățesc starea de sănătate a bolnavilor de diabet pentru că încetinesc absorbția glucozei.

Cum ții dieta cu tărâțe de psyllium

Așa cum îi spune și numele, cura presupune să îți administrezi tărâțe de psyllium dizolvate într-o cană mare cu apă. E bine să o construiești progresiv, începând cu o singură doză și evoluând, dacă e nevoie, cu până la trei pe zi.

Câte tărâțe ar trebui să consumi? Și aici există abordări personalizate. Ca regulă generală, poți opta pentru între o jumătate de linguriță și 2 lingurițe pe zi, echivalentul a maximum 30 grame de tărâțe de psyllium. Nu depăși această valoare decât dacă îți este expres recomandat de către un specialist în care ai încredere.

Pe de altă parte, să știi că oamenii de știință sugerează să bifezi mai degrabă o doză de 5-10 g de tărâțe pe zi, studiile considerând că aceasta este cantitatea cel mai bine tolerată de organism, cu beneficii maxime.

Cel mai „înțelept” se poate dovedi însă pur și simplu să consulți indicațiile de pe ambalajul produsului pentru care ai optat.

O altă întrebare care se poate ridica e când anume să consumi tărâțele. Pentru că nu conțin zaharuri, acest super aliment poate fi administrat oricând, neavând vreo influență asupra nivelurilor de glucoză. În general, specialiștii subliniază că le poți lua la trezire, înainte de masă sau cu o oră înainte de culcare, dar cel mai e bine e să experimentezi pentru a descoperi orarul potrivit pentru tine. Orientează-te după intervalul în care resimți cel mai acut simptome neplăcute precum balonarea, poftele sau disconfort.

Pentru a contracara efectele negative ale curei cu tărâțe de psyllium, e bina ca la o oră după consum să bei circa 250 – 500 ml de apă.

tarate care se afla intr-un castron de lemn pe un blat

Tărâțe de psyllium: contraindicații

În general, acest aliment e bine tolerat de majoritatea oamenilor, efectele adverse apărând atunci când nu consumi suficientă apă sau ai o intoleranță naturală. În acest caz, poți resimți crampe, balonare sau flatulență. Printre neajunsurile cu care te mai poți confrunta sunt o frecvență ridicată a scaunelor, diaree, stare de greață sau de vomă.

O altă situație de luat în calcul, deși puțin comună, e reprezentată de alergia la tărâțe de psyllium. Astfel, dacă experimentezi umflarea feței sau a gâtului, dificultăți de respirație, mâncărimi sau erupții cutanate, adresează-te medicului de urgență.

Există însă și câteva categorii de persoane care ar trebui să manifeste precauții atunci când consumă tărâțe de psyllium. Ne referim aici la cei care suferă de ocluzie intestinală, au dificultăți de înghițire sau prezintă spasme. Și persoanele cu istoric de cancer la colon sau la rect, precum și cele diagnosticate cu fenilcetonurie, o boală metabolică gravă, moștenită pe cale genetică, ar trebui să evite consumul.

Tărâțele de psyllium pot fi consumate fără griji și de femeile însărcinate și pot fi incluse în dieta bebelușilor și a copiilor, dar numai după discuția prealabilă cu un medic.

Mai trebuie să nuanțăm și că această dietă poate să fie periculoasă fiindcă tărâțele pot interfera cu absorbția unor medicamente precum suplimente de fier, tegretol (carbamazepină) sau lanoxin (digoxină). În acest caz trebuie să discuți cu medicul, ce poate menține dieta cu psyllium, dar poate muta administrarea tărâțelor la câteva ore înainte sau după cea a medicamentelor.

Idei de rețete cu tărâțe de psyllium

Dacă dorești să faci cura cu tărâțe de psyllium o parte integrantă din viața ta, atunci ar trebui mai degrabă să te concentrezi pe cum introduci alimentul în dietă. Adevărul e că poate deveni plictisitor sau chiar neplăcut să iei mereu tărâțele cu apă.

imagine cu boluri in care se afla iaurt si tarate de psyllium cu fructe de padure, merisoare si mure

E bine că avem vești excelente, atunci: sunt multiple rețetele cu tărâțe de psyllium. Sunt magice dacă vrei să scoți glutenul din dietă, dar reprezintă un bun înlocuitor și pentru ouă sau făină de grâu în preparate. Apar în rețete dulci sau sărate, în lipii și pâinici vegane, în cereale cu lapte, iaurturi și smoothie-uri, dar și în chiftele, droburi, burgeri, pizza.

Nu sunt numai fantastice în cure, dar și ca agent de legare pentru prăjituri vegane și raw-vegane, așa că le vei găsi în compoziția biscuiților, clătitelor, brioșelor, checurilor. Pentru că textura lor gelatinoasă e un dar, folosește-le și în budinci, sosuri sau înghețate.

Îți lăsăm mai jos două idei de rețete cu tărâțe de psyllium!

Budincă de ciocolată cu tărâțe

Asocierea aceasta ți se pare desprinsă din filmele SF? Nu aștepta să ți-o predea extratereștrii, e cât se poate de posibilă!

Ingrediente pentru trei porții de budincă

  • 3 conserve de lapte de cocos
  • 6 linguri de cacao
  • 9 lingurițe de zahăr de cocos
  • 3 lingurițe de tărâțe de psyllium
  • Opțional: frișcă naturală vegetală din cremă de cocos

Modalitate de preparare:

  1. Pune pe foc, la temperatură mică, laptele de cocos, cacaua, zahărul și tărâțele și amestecă până la omogenizare.
  2. Mărește intensitatea flăcării, amestecând constant.
  3. Lasă la fiert timp de un minut și apoi îndepărtează de pe foc.
  4. Împarte în trei porții și lasă la răcit, apoi pune la frigider pentru circa 3 ore și servește cu frișcă sau cremă de cocos.

Tortilla Keto

Sunt preparate din numai 5 ingrediente, un motiv în plus să le încerci în rețetele tale!

Ingrediente

  • 2 cești de făină de migdale
  • 6 linguri de tărâțe de psyllium
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceașcă de apă călduță

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă mai întâi într-un bol ingredientele uscate.
  2. Adaugă începutul cu încetul apa și uleiul de măsline, până ce le incorporezi. Lasă să se „așeze” timp de 1 minut.
  3. Frământă cu blândețe și formează o bilă de aluat pe care o așezi pe blatul pudrat cu făină.
  4. Împarte aluatul în 4 secțiuni mari sau în 8 mai micuțe.
  5. Ia fiecare bucată și aplică pe ea hârtie de copt, apoi niveleaz-o cu un sucitor.
  6. Pentru a obține forma de tortilla, folosește-te de o farfurie mare, pe care să o așezi drept referință pe aluat. Taie excesul de cocă.
  7. Pune pe foc o tigaie antiaderentă și prăjește tortilla câte 2-3 minute pe fiecare parte.

Ce spui, pe tine te tentează o cură cu tărâțe de psyllium? Dacă da, te rugăm să nu uiți că e indicat să ceri neapărat acordul unui medic înainte de a adopta acest regim alimentar.

Surse foto: iStock

Surse articol: sugarfit.com, healthyhildegard.com, verywellhealth.com/, insanelygoodrecipes.com, plantbaked.com, thebigmansworld.com

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.