Alimente care scad potasiul

Alimente care scad potasiul

Redactor Raluca Margean

Dacă te confrunți cu afecțiuni ale rinichilor, există un risc crescut de a avea niveluri ridicate de potasiu în organism. Un dezechilibru al cantității de potasiu poate exercita o presiune semnificativă asupra rinichilor și poate afecta filtrarea lichidelor și excesului de deșeuri din sânge. Pentru a evita acest lucru, se recomandă să urmezi o dietă ce include alimente care scad potasiul. În acest articol vom analiza de ce și pentru cine este importantă monitorizarea potasiului alimentar și vom vedea ce alimente trebuie să mănânci pentru a ține sub control nivelul de potasiu din organism!

Ce se întâmplă când ai prea mult potasiu

Potasiul este un electrolit cheie în organism care ajută la susținerea mai multor funcții în organism. Concret, potasiul ajută:

  • La extinderea și contracția mușchilor
  • La transmiterea semnalelor nervoase între creier și restul corpului
  • La eliminarea deșeurilor din celule și absorbția nutrienților în celule.

Un dezechilibru de potasiu din sânge (cantități prea mari sau prea mici) pot duce la complicații grave, cum ar fi boli de inimă sau stop cardiac.

Hiperkaliemia apare atunci când nivelurile de potasiu din sânge ale unei persoane cresc peste intervalul sănătos de 3,5 și 5,0 mmol/L. Acest lucru poate afecta mușchii care controlează bătăile inimii și respirația și ar putea duce la:

Hipokaliemia este atunci când nivelurile de potasiu din sânge sunt prea scăzute. Acest lucru poate provoca simptome, cum ar fi:

  • crampe musculare
  • urinare crescută
  • constipație

Potasiul interacționează și cu sodiul. Fără suficient potasiu în organism, nivelurile ridicate de sodiu pot duce la o creștere a tensiunii arteriale.

Semne că ai prea mult potasiu în organism

Potasiul se obține prin consumul de alimente și băuturi, însă în mod normal, rinichii elimină potasiul în exces prin urină. Atunci când funcția rinichilor este afectată, aceștia nu pot elimina toată cantitatea de potasiu din organism, iar mineralul se poate acumula în sânge.

În cazul unei hiperkaliemii ușoare, este posibil să nu existe niciun semn vizibil. De multe ori, simptomele pot apărea și dispărea sau se pot dezvolta treptat, în câteva săptămâni sau luni.

Semnele ușoare de hiperkaliemie pot include:

  • Durere abdominală
  • Diaree
  • Greață și vărsături

În cazul în care există niveluri periculos de ridicate de potasiu în organism, pot apărea simptome bruște, care pun viața în pericol. Acestea includ:

  • Dureri în piept
  • Palpitații cardiace
  • Aritmie (bătăi neregulate, rapide ale inimii)
  • Slăbiciune musculară sau amorțeală la nivelul membrelor
  • Atac de cord

Cauzele creșterii nivelului de potasiu

Cea mai frecventă cauză a hiperkaliemiei este o afecțiune renală, care împiedică rinichii să filtreze deșeurile din sânge (inclusiv excesul de potasiu).

Pe lângă bolile de rinichi, mai există și alți factori contribuie la creșterea nivelului de potasiu în organism, și anume:

O dietă bogată în potasiu, inclusiv suplimente de potasiu. Consumul de prea mult potasiu poate provoca hiperkaliemie. Acest lucru este rar, dar poate afecta persoanele ai căror rinichi nu funcționează optim.

Administrarea unor medicamente. Acestea pot fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice și medicamente care blochează capacitatea rinichilor de a secreta potasiu, inclusiv anumite medicamente care tratează hipertensiunea arterială.

Diabetul necontrolat sau netratat. Acesta poate duce la o scădere a funcției renale și astfel la creșterea nivelului de potasiu din sânge.

Boli de inimă. La persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă, funcția renală scăzută, combinată cu medicamentele pentru tratarea bolii poate provoca hiperkaliemie.

Răni grave. Arsurile sau alte răni grave pot provoca leziuni ale țesuturilor, ceea ce duce la eliberarea de potasiu suplimentar în sânge.

Hipoaldosteronism. Aceasta este o afecțiune rară care duce la o lipsă de aldosteron, un hormon ce reglează cantitatea de potasiu pe care organismul o excretă în urină.

Unele afecțiuni rare. Hiperplazia suprarenală congenitală sau boala Addison pot afecta nivelul de potasiu.

Deshidratare. Deshidratarea severă poate duce la incapacitatea organismului de a procesa potasiul.

Alimente care scad potasiul

Persoanele cu boli renale și alte probleme de sănătate care afectează nivelul de potasiu în organism ar trebui să adopte o dietă care include alimente cu o cantitate mică de potasiu.

Cu toate acestea, este important să reții că nutrienții sunt esențiali pentru sănătate, de aceea trebuie să fii atentă să consumi o cantitate suficientă din acest mineral pentru o funcționare optimă a organismului.

Multe diete cu restricții de potasiu limitează potasiul la 2000-3000 miligrame (mg) în fiecare zi. Cu toate acestea, un medic poate recomanda o țintă diferită în funcție de starea de sănătate a unei persoane.

Iată exemple de alimente care scad potasiul total din organism:

Fructe

Trei mere cu un șervet de masă pe un fundal negru
Sursa foto: Unsplash.com

Fructele cu conținut scăzut de potasiu includ:

  • Mere (1 mediu) sau suc de mere
  • Mure
  • Căpșune
  • Zmeura
  • Cireșe
  • Struguri sau suc de struguri
  • Afine sau suc de afine
  • Ananas sau suc de ananas
  • Mandarine
  • Grapefruit (1/2 fruct)
  • Pepene verde (1 cană)
  • Prună (nu mai mult de 1 întreagă)
  • Mandarină (nu mai mult de 1 întreagă)
  • Piersici (nu mai mult de 1 întreagă una mică)

Legume

Fasole verde
Sursa foto: Unsplash.com

Legumele cu conținut scăzut de potasiu includ:

  • Fasole verde
  • Mazăre
  • Muguri de lucernă
  • Varză
  • Castravete
  • Vânătă
  • Kale
  • Salată verde
  • Ceapă
  • Ardei
  • Pătrunjel
  • Rubarbă
  • Ridichi
  • Zucchini
  • Sparanghel
  • Țelină
  • Porumb proaspăt

Surse de proteine

Mai multe ouă într-un bol
Sursa foto: Unsplash.com

Dincolo de sursele vegetale, alte surse de proteine cu conținut scăzut de potasiu includ:

  • Ouă (până la 3 mari)
  • Conservă de ton (3 oz, scurs)
  • Unele brânzeturi (1,5 oz.)

Surse de carbohidrați

Alimentele cu conținut scăzut de potasiu și bogate în carbohidrați includ:

  • Orez alb
  • Pâine albă
  • Paste albe
  • Produse din porumb, cum ar fi mămăligă și făină de porumb

Băuturi și gustări

Cană albă cu cafea aburindă pe fundal negru
Sursa foto: Unsplash.com

Unele opțiuni cu conținut scăzut de potasiu includ:

  • Lapte de orez
  • Cafea (maxim o cană)
  • Ceai (maxim 500 ml)
  • Apă carbogazoasă
  • Prăjituri și plăcinte fără ciocolată sau fructe bogate în potasiu

Alimente cu cantități mari de potasiu

Dacă ai aflat care sunt alimentele care scad potasiul, este bine să știi și ce alimente trebuie să eviți în cazul în care ai o cantitate prea mare din acest mineral în organism. De obicei, alimentele bogate în potasiu sunt cele care conțin mai mult de 200 mg de potasiu per porție.

În general, este bine să limitezi alimentele de mai jos la 1/2 cană.

Fructe: caise crude, caise uscate, curmale, avocado, banane, pepene galben, suc de grapefuit, kiwi, mango, nectarine, portocale sau suc de portocale, papaya, rodie sau suc de rodie, prune sau suc de prune, stafide

Legume: dovleac, anghinare, muguri de bambus, sfeclă, broccoli fiert, varză de Bruxelles, morcovi cruzi, gulie, baume, păstârnac, cartofi, spanac gătit, roșii

Nuci, semințe, fasole și leguminoase: iahnie de fasole, fasole neagră, nuci și semințe, unt de arahide, fasole uscată și mazăre, linte

Alte alimente de evitat: produse din tărâțe, ciocolată, granola, lapte, melasă, iaurt

Așadar, potasiul este un mineral esențial pentru funcționarea optimă a organismului, însă în cantități prea mari poate să dăuneze. Dacă ai anumite afecțiuni care cresc nivelurile de potasiu din sânge, este important să urmezi o dietă cu alimente care scad potasiul, însă discută înainte cu un medic pentru a vedea care este cantitatea optimă pe care s-o consumi în funcție de starea ta de sănătate.

Surse foto: Unsplash.com

Surse articol: Clevelandclinic.orgMedicalnewstoday.com

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.