Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare

Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare

Redactor Raluca Margean

Cacaoa ceremonială este folosită în cadrul unor ritualuri sau ceremonii, fiind asociată cu intenții pozitive, conectare spirituală și vindecare. În prezent este utilizată și în practicile de meditație, yoga și wellness, cu scopul de a sprijini starea mentală și emoțională a unei persoane. Află mai multe informații interesante despre cacaoa ceremonială, inclusiv cum se prepară și ce proprietăți terapeutice are aceasta!

Ce este cacaoa ceremonială?

Cacaoa ceremonială este un tip special de ciocolată pură, neprocesată, făcută din boabele arborelui de cacao, care-și are originile în America Centrală și de Sud. Ea este diferită de ciocolata pe care o găsim, de obicei, în magazine, care este, de fapt, o pudră de cacao și conține zaharuri adăugate și alte ingrediente.

Cacaoa ceremonială este adesea folosită în ceremoniile și ritualurile indigene tradiționale ca mijloc de conectare cu lumea spiritelor și de a induce o stare de conștientizare și relaxare. Este preparată în mod obișnuit ca o băutură caldă, combinând boabele de cacao măcinate cu diverse condimente, miere sau alți îndulcitori naturali și, uneori, plante medicinale.

Ciocolată și cacao
Sursa foto: Pexels.com

Această băutură ajută la conectarea spirituală și vindecare, potrivit pasionaților de wellness. Consumul ei este văzut ca un mod de a intra într-o stare de conștiență crescută și de a sprijini conexiunea cu sinele interior și cu ceilalți participanți la ceremonie. În cultura occidentală, acest tip de cacao este folosit în yoga sau alte practici de meditație și wellness.

Beneficiile pe care le are cacaoa ceremonială

Fiind 100% pură, cacaoa ceremonială are beneficii pentru sănătate care susțin bunăstarea fizică și mentală. Iată câteva din proprietățile sale:

Îți oferă un boost de energie

Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestui tip de cacao este capacitatea sa de a crește energia și concentrarea. Acest lucru se datorează ingredientului teobromină din cacao, un compus despre care s-a demonstrat că îmbunătățește funcția cognitivă și concentrarea.

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și reduce stresul

Cacaoa ceremonială conține potasiu, fosfor, cupru, fier, zinc și magneziu, substanțe esențiale care contribuie la sănătatea cardiovasculară. Conținutul său ridicat de acid valeric blochează hormonii de stres, declanșând în același timp eliberarea de dopamină, anandamide și endorfină feniletilamină, toate fiind cunoscute ca „moleculele fericirii”.

Dacă de dopamină și endorfină ai auzit până acum, anandamidele sunt mai puțin cunoscute. Ele sunt substanțe chimice produse în mod natural în corpul uman în momente de bucurie, extaz sau euforie. Ele interacționează cu receptori specifici din sistemul endocanabinoid, în special cu receptorii de tipul CB1 și CB2, pentru a regla diverse procese fiziologice. Anandamida este considerată a fi parte a ceea ce susțin mulți oameni că este "starea de flux" pe care o poți simți în timpul anumitor activități plăcute, precum exercițiile fizice, meditația sau alte experiențe care aduc bucurie și satisfacție.

Cacao conține, de asemenea, aminoacidul esențial triptofan, care crește producția de serotonină, o substanță chimică importantă a creierului care ne ajută să rămânem pozitivi și fericiți. Toți acești neurotransmițători rămân în fluxul sanguin mai mult timp după ingerarea de cacao, creând un beneficiu antidepresiv natural.

Cană de cafea
Sursa foto: Pexels.com

Este bogată în antioxidanți

Cacaoa pură conține antioxidanți puternici, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și la reducerea inflamației. Una dintre caracteristicile unice ale acestui tip de cacao constă în conținutul ridicat de flavonoide, care au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și îmbunătățirea funcției cognitive. În plus, cacao este o sursă bună de magneziu, un mineral care este esențial pentru buna funcționare a mușchilor și s-a dovedit că reduce riscul de boli de inimă și îmbunătățește calitatea somnului.

Proprietățile spirituale pe care le are cacaoa ceremonială

Dincolo de beneficiile sale pentru sănătatea fizică și mentală, cacaoa ceremonială este considerată a fi un instrument puternic pentru creșterea spirituală și conexiune. În ceremoniile tradiționale indigene, ea este adesea folosită ca o modalitate de a se conecta cu lumea spiritelor și de a induce o stare de atenție și relaxare.

Se crede că deschide inima și aduce un sentiment de pace interioară și conexiune cu momentul prezent. Mulți oameni care au încorporat cacaoa ceremonială în practicile lor spirituale au spus că s-au simțit mai prezenți și conectați la sinele lor superior.

În general, cacaoa ceremonială este o modalitate naturală de a îmbunătăți bunăstarea fizică și mentală și poate fi încorporată într-o varietate de practici diferite, precum yoga și meditație sau alte practici de relaxare și wellness.

ATENȚIE! Este important să cumperi cacao ceremonială de înaltă calitate, dintr-o sursă de încredere, care se aprovizionează în mod etic și durabil și utilizează metode minime de procesare.

De asemenea, este esențial să fii atentă, atunci când folosești cacao. Unii oameni pot fi mai sensibili la cofeina și teobromina din cacao și pot experimenta efecte secundare negative, cum ar fi nervozitate, insomnie sau disconfort digestiv. Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai o afecțiune medicală, este mai bine să consulți un medic înainte de a consuma cacao ceremonială în mod regulat.  

Cum prepari cacao ceremonială?

Ceașcă cu cafea
Sursa foto: Pexels.com

Dacă vrei să-ți prepari cacao ceremonială acasă este esențial să folosești ciocolată 100% pură, provenită din boabe de cacao neprocesate. Iată de ce alte ingrediente ai nevoie și cum se prepară această băutură:

Ingrediente:

  • 20-50 g ciocolată pură
  • 100-200 ml apă sau lapte (poți folosi lapte obișnuit sau de migdale, cocos, etc)
  • Opțional - îndulcitori (miere, sirop de arțar sau ștevie)

Mod de preparare:

  1. Încălzește apa sau laptele într-o oală mică (lichidul nu trebuie să fiarbă, doar să fie încălzit). În general, apa este cea mai bună pentru băuturile ceremoniale de cacao, deoarece astfel cacaoa își va păstra aromele adevărate. Totuși, dacă vrei un plus de savoare, poți folosi și lapte sau un înlocuitor de lapte.
  2. Taie bucata de ciocolată pură în felii subțiri și când apa este caldă, introdu-o în oală să se topească încet.
  3. Adaugă îndulcitori precum mierea sau sirop de arțar și servește în căni speciale de ceremonie.

Alte sfaturi utile:

Nu adăuga ciocolata sau boabele de cacao într-un blender împreună cu apa/laptele fierbinte.  Unul dintre aspectele importante ale „ceremoniei” nu este doar băutura în sine, ci și pregătirea ei. Topirea ușoară și amestecarea fac parte din experiența spirituală. În timp ce amesteci, concentrează-ți toată energia pozitivă și lasă băutura să absoarbă acele sentimente pe măsură ce o prepari.

De asemenea, concentrează-te asupra respirației în timp ce inhalezi aburul băuturii. Adu-ți aminte că te angajezi într-o practică străveche de conectare cu tine însăți prin hrană, onorând o plantă sacră.

Pe măsură ce savurezi ciocolata, meditează, scrie într-un jurnal sau pur și simplu relaxează-te și conectează-te cu sinele tău superior. ​

femeie care prepara cacao ceremoniala

Doza zilnică recomandată de cacao ceremonială

Nu există o doză zilnică standard recomandată pentru consumul de cacao ceremonială, deoarece acest lucru poate varia în funcție de diverși factori, inclusiv sensibilitatea individuală, scopul consumului și ingredientele adăugate în preparare. De obicei, în cadrul unei ceremonii, se pot consuma 1-2 căni de cacao, dar acest lucru poate fi ajustat în funcție de preferințe și de cum reacționează fiecare persoană la băutura respectivă.

Așa cum spuneam mai sus, unele persoane pot avea sensibilitate la anumite componente din cacao (cum ar fi cofeina sau alte substanțe active), iar altele pot simți efectele mai puternic decât altele.

De asemenea, ar fi indicat să iei în considerare întotdeauna și alte surse de informații, cum ar fi recomandările unui profesionist în nutriție, pentru a obține o dozare mai precisă și pentru a asigura că experiența ta este sigură și benefică.

În concluzie, cacaoa ceremonială are potențialul de a îmbunătăți bunăstarea fizică, mentală și spirituală. Indiferent dacă vrei să-ți crești energia și concentrarea, să reduci stresul sau să te conectezi cu sinele tău superior, aceasta poate fi o modalitate naturală de a obține rezultatele dorite.

Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara?

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Spiritofcacao.com.auThechocolateprofessor.com

Articolul urmator
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.