Scapă de răceli! Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Scapă de răceli! Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Paula Rotaru

Suntem în plin sezon al virozelor, așa că trebuie să facem tot posibilul să ne protejăm. În acest sens, apelăm deseori la suplimente cu vitamine, dar nu ținem cont de o regulă esențială: alimentația sănătoasă.

E drept, fructele și legumele proaspete bio, care au inundat piețele în anotimpul cald, au dispărut, dar asta nu înseamnă că nu găsim variante sănătoase și acum. Alimentele organice își găsesc timid, dar sigur, locul în rafturile supermarketurilor, odată cu cererea din ce în ce mai mare pentru astfel de produse.

fructe si legume bogate in vitamine si minerale

O atenție la fel de mare trebuie acordată hidratării. Apa susține funcția sistemului limfatic, aceea de a transporta oxigenul și substanțele nutritive către organe.

Și să nu uităm de mișcare! Exercițiile fizice zilnice ne ajută să ne menținem în formă, să fim mai energici, dar și mai sănătoși. Numeroase studii relevă că mișcarea este un dușman de temut al bolilor secolului XXI , precum diabetul, depresia, afecțiunile inimii sau cancerul de colon.

Mai mult decât atât, un studiu al savanților americani arată că persoanele care fac mișcare de 5 ori pe săptămână, cel puțin o jumătate de oră, sunt cu 50% mai puțin expuse riscului de a se pricopsi cu o răceală în sezonul rece. Iar explicația e simplă: când facem mișcare, organismul produce neutrofile, considerate „apărătorii imunității”.

În cele ce urmează vom detalia în ce constă dieta perfectă pentru întărirea sistemului imunitar, dar și ce alte măsuri trebuie să iei pentru a te feri de răceală în sezonul rece.

Alimentația corectă, bariera de protecție împotriva răcelilor

Vitamine, minerale, antioxidanți – de asta are nevoie organismul pentru a funcționa optim! Și găsești din belșug aceste substanțe nutritive în numeroase categorii de alimente, nu doar în fructe și legume, așa cum poate ești tentată să crezi.

Combină astfel de alimente pentru a beneficia din plin de proprietățile lor:

Pește (somon, macrou, sardine) – este bogat în acizi grași Omega 3, un compus care reduce inflamația din organism, principalul vinovat al scăderii imunității. Acest efect benefic este confirmat de un studiu realizat în 2011, publicat ulterior în prestigioasa revistă științifică Brain, Behavior and Immunity.

somon la cuptor

Sursa foto: Pinterest @ inspiredtaste

Stridii – sunt fructe de mare bogate în zinc, un mineral despre care s-a demonstrat că poate ameliora semnificativ simptomele răcelii, dar și durata acesteia. Altfel spus, când răceala-ți dă târcoale, mergi la bucătărie și prepară-ți o supă de stridii delicioasă.

Usturoi – noi, românii, suntem campioni la consumul de usturoi, iar asta nu ni se trage doar de la legenda lui Dracula, care spune că usturoiul alungă spiritele rele. Încă din cele mai vechi timpuri, despre usturoi se spune că ține la distanță răceala și tusea, dar nu se știa ce anume din el are acest efect. Ei bine, oamenii de știință au dezlegat misterul: se pare că alicina este cea care are proprietăți antioxidante și ne ferește de răceală. Dar, ca să beneficiem de această protecție, trebuie să mâncăm usturoi crud, nu gătit. Dacă te deranjează mirosul sau ai probleme cu arsurile la stomac, poți lua în considerare și suplimentele cu pudră de usturoi, sunt la fel de bune.

Citricele (portocale, grepfrut, mandarine, lămâi, kiwi, ananas) – sunt fructe care conțin o cantitate mare de apă și vitamina C, despre care s-a dovedit că ameliorează simptomele neplăcute ale răcelii, precum oboseala, nasul înfundat , durerile de cap și de gât. Mai mult decât atât, citricele sunt indicate diabeticilor, pentru că au un conținut redus de zahăr, dar și celor care au probleme cu colesterolul.â

alimente bogate in vitamina C

Iaurtul (chefirul) – este un aliment fermentat care ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice din stomac, dar poate avea un rol important și în prevenirea răcelilor. Un studiu din 2011 a arătat că probioticele, care se găsesc în alimente precum iaurt, murături, ciocolată neagră și lapte de soia, reduc riscul de infecții ale tractului respirator superior. 

Ardei gras – la fel ca citricele, este un aliment care abundă în vitamina C. De fapt, un ardei gras are peste 150 de miligrame de vitamina C, adică o doză dublă recomandată zilnic, în comparație cu o portocală mare, care are doar 100 de miligrame. Însă nu e suficient să mănânci un ardei gras ca să scapi mai repede de răceală. Specialiștii spun că, atunci când suntem răciți, avem nevoie de 400-500 de miligrame de vitamina C în fiecare zi pentru a ne pune pe picioare mai rapid.

Lapte – este un aliment bogat în calciu, mineral care susține sănătatea oaselor, dar și o sursă excelentă de vitamina D, care întărește imunitatea. Studiile arată că nivelurile reduse de vitamina D din organism ne expun unui risc mai mare de a dezvolta infecții respiratorii. În combinație cu cerealele integrale, laptele ne ferește de temutele viroze din sezonul rece.

Supa de pui – mai are nevoie de prezentare? Cu siguranță știi că o supă caldă de pui este remediul ideal contra răcelii. Are un gust delicios, e ușor de preparat și beneficiile sunt de necontestat: te hidratează, îți asigură doza necesară de proteine și vitamina B6, ajută la eliminarea secrețiilor nazale și „spală” organismul de microbii care au declanșat răceala. Vezi aici cum se prepară o minunată supă din piept de pui cu legume!

Sursa foto: Pinterest @aspicyperspective

Legume cu frunze verzi – cu cât au o culoare mai închisă, cu atât sunt mai bogate în substanțe nutritive, este concluzia savanților. Așadar, între o salată verde și o legătură de spanac, rucola sau kale, este de preferat să alegi ultima variantă. Potrivit studiilor în domeniu, frunzele verzi pot ameliora congestia nazală, tusea și alte simptome specifice răcelii, datorită conținutului crescut de vitamine și antioxidanți.

Cartofi dulci și morcovi – pentru că am adus vorba de culoare, nu puteam să uităm de aceste alimente atât de sănătoase. Fructele și legumele portocalii sunt excelente surse de betacaroten, un precursor al vitaminei A, care este baza pe care se sprijină sistemul imunitar puternic. Cartofii dulci la cuptor și morcovii sote sunt idei grozave de preparate pe care le poți consuma atunci când ești răcită.

Semințe de florea-soarelui – sunt gustărele indicate atunci când te confrunți cu răceala, pentru că au în compoziție un antioxidant valoros, vitamina E, care protejează plămânii și te ferește de stresul oxidativ, cauza principală a dezvoltării inflamațiilor din organism. În plus, vitamina E fluidizează secrețiile și ajută la expectorarea mucusului care ne face zile amare, arată un studiu realizat de experții scoțieni. Alte alimente bogate în vitamina E sunt nucile și spanacul.

seminte de floarea-soarelui

Ceaiuri – sunt cele mai la îndemână remedii contra răcelii, iar vestea și mai bună este că nu au deloc un gust rău, mai ales dacă le îndulcești cu o linguriță cu miere, un alt aliat de nădejde contra virozelor. Ceaiul de pătlagină, de măceșe, de mușețel, de cimbru, de fenicul sau de cătină te scapă de nasul înfundat și de tusea enervantă. Află aici cum se prepară și cum trebuie consumate ceaiurile pentru răceală!

Ce alte măsuri poți lua pentru a te feri de răceală

Chiar dacă ai o alimentație ca la carte, răceala te poate „lovi” din varii motive, așa că trebuie să acorzi importanță și altor aspecte. Iată cum poți reduce riscul de viroze la minimum:

  • Renunță la fumat – substanțele toxice din fumul de țigară distrug plămânii, slăbind astfel capacitatea organismului de a lupta cu virusurile.
  • Fă mișcare zilnic – este indicată ca metodă de prevenție împotriva răcelilor. Dacă ești deja bolnavă, lasă deoparte pantofii sport și odihnește-te la căldură, cel puțin până scapi de tuse, nasul înfundat sau durerile de cap.
  • Menține-ți greutatea în limitele normale – kilogramele în plus afectează capacitatea globulelor albe de a se înmulți, scăzând astfel producția de anticorpi care previn sau grăbesc vindecarea unei infecții.
  • Odihnește-te – cel puțin 7 ore de somn pe noapte ajută organismul să-și regenereze celulele, protejându-te în același timp de infecții.
  • Consumă alcool cu moderație – sistemul imunitar este cu atât mai slăbit cu cât cantitatea de alcool ingerată este mai mare.
  • Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun dezinfectant sau apelează la gelul antibacterian dacă nu ai acces la o sursă de apă. De asemenea, ferește-te să te deplasezi în mijloace de transport în comun agglomerate, unde riscul de contaminare este mult mai crescut.
imunivax

 

Pentru întărirea sistemului imunitar Vavian Pharma îți propune să încerci Imunivax ImunogluKan C P4H®  ce conține Imunoglukan® (polizaharide biologic active din ciuperca Pleurotus ostreatus) și Vitamina C.

Doza recomandată este de 1-3 capsule, în priza unică, pe termen lung (cel puțin 2-3 luni). În simptome acute doza este de 2-3 capsule pe zi (3-7 zile) apoi se revine la doza recomandată. Capsulele trebuie înghițite întregi, cu o cantitate suficientă de apă, seara, înainte de culcare, sau dimineața, pe stomacul gol (cu ½ ora înainte de masă sau la 2 ore dupa masă). Dacă este necesar, conținutul capsulei poate fi golit pe o lingură și administrat astfel. Produsul este recomandat adulților și copiilor de peste 3 ani. A se citi prospectul înainte de utilizare.

Preț 84,99 de lei 

Surse foto: Pexels, Pixabay, Pinterest

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.